02 Flykt - Nytt land, Nytt liv

Oroligheterna och tragedierna runt om i världen når oss varje dag och tusentals människor tvingas fly för sina liv dagligen.

Hur går man vidare när man flyr för sitt liv från allt det man älskar och har kärt till ett annat land i hopp om ett nytt liv?

Temat denna gång

SFV anordnade #G18prat tillsammans med Röda Korset för att informera, diskutera...prata kring det aktuella och känsliga temat Flyktingskap.


Media upplyser oss dagligen om katastrofen och tragedierna som utspelar sig i Syrien idag. Ingen pratar om de miljontals människor som i all tysthet lever i bristfälliga flyktingläger i oftast fattiga grannländer till katastrof områden. Ingen pratar heller om hur man tar sitt liv vidare när man flyr för sitt liv ifrån allt det man äger och har kärt.

Med denna invinkling, flykt sett ur den flyende personens synvinkel anordnades detta tema. Vi är jätte tacksamma för den aktiva och intresserade publik vi hade var nästan 300 personer tog del av #G18prat i Helsingfors på G18 (www.sfv.fi) och på Wasa Teater (www.wasateater.fi).

Våga vara medmänsklig

Nina Stubb jobbar som mångkulturell utvecklare på Röda Korset i Vasa. Hon beskrev flyktingsituationen globalt, i mellanöstern och vad vi gör i Finland idag. Röda Korset lyckades tack vare sina volontärer föredömligt jobba med den flyktingström som kom till Finland under senaste år. 

"-Det räcker inte bara med att ha någonstans att bo, alla behöver också ha något att göra", säger Nina Stubb. Det är här som vi kan visa litet medmänsklighet blott genom att engagera oss, bry oss och bjuda till. 

Var är mitt hem

Danjin Malinovic presenterade sin självbiografiska monolog var han berättar om sitt liv, om sin flykt tillsammans med sin familj när forna Jugoslavien rasade samman. Ursprungligen hemma från Derventa i nuvarande Bosnien-Herzegovina flydde han via Moskva till Kroatien och vidare till Sverige. 

Hans berättelse är en överlevnadssaga. Han skryter inte, han ber inte om ursäkt. Han berättar hur en liten pojke växte upp under ständig rädsla till en framgångsrik skådespelare i ett annat land. Idag är Danjin bosatt i Helsingborg men en stor del av hans hjärta finns kvar i Derventa. 

"-Det finns massor av extremister, farliga tankar och ideologier. Vi måste ändå komma ihåg och våga lita på att de flesta människorna är goda och de vill väl". 

Enligt Danjin är det enkelt att bemöta en flykting idag. Vi vet alla skillnaden på rätt och fel. Bry dig och välj att göra rätt. Så enkelt är det.

 

 

Danjin har en uppsjö av historier att berätta och gör det genom väldigt trovärdiga och vardagliga berättelser. Jag väljer nig att hålla med om att all form av extermism är farlig. Om det sedan är frågan om religiös extremism eller högerextremism som han berättar om.

 

Vi samarbetar

g18-prat logo

Bildningsalliansen logo

Röda Korset i Finland

© SFV 2016